Als leider ben je een belangrijk onderdeel van het systeem dat jouw organisatie is. Je schept de kaders waarbinnen de medewerkers kunnen functioneren. Stroomt bij jou de energie, dan profiteert de hele organisatie daarvan. Wanneer het leiderschap in een organisatie goed is ingevuld, is misschien wel aan de belangrijkste basisvoorwaarde voor een gezonde organisatie voldaan.
Goed leiderschap is vooral een vraagstuk van ordening. Het begrip ‘ordening’ is afkomstig uit de methode van het systemisch werken waarop de opleiding ‘Systemisch Leiderschap voor Leidinggevenden’ is gebaseerd. Deze methode gaat ervan uit dat iedereen voortdurend wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen familie is zo’n systeem, maar ook de organisatie waarbinnen je werkt of je sociale omgeving.
Systemen kennen een ‘innerlijke ordening’: wat er gebeurt in een systeem en de plek die je er inneemt, bepalen vaak onbewust wat je doet en waarom. Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in je eigen plek in een systeem en je verhouding met de anderen in dat systeem. Het leert je waar belemmeringen zitten en waar je invloed hebt. En waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat jou en je team belemmert in ontwikkeling en groei.
Elk systeem houdt zich aan de drie systemische basiswetten van insluiten, balans en ordening. Wanneer de leden van een organisatie deze wetten niet respecteren, is dat meteen voor iedereen voelbaar. Er ontstaan ongezonde dynamieken die niet stoppen voordat er recht wordt gedaan aan deze wetten. Symptomen van ongezonde dynamieken in een organisatie zijn bijv.: sluimerende en openlijke conflicten, stroperigheid, negativiteit, obstructie, passiviteit, leiderschapsproblemen, miscommunicatie, interne concurrentie, hoog verloop, ziekteverzuim, etc.