Ervaringen

Ontwikkelgerichte trainingen die leiden tot duurzame groei van persoon en organisatie, dat is waar we voor staan. Dit effect laat zich vaak het beste vangen in de reacties achteraf. Hieronder een paar voorbeelden:

  • LEADERSHIP DEVELOPEMENT
  • CHANGE LEADERSHIP
  • INTERIM LEADERSHIP
  • EXECUTIVE COACHING

Theo Wennekes, directeur – bestuurder Cocon Wonen

“René heeft ons in 2018 en 2019 op een professionele wijze geholpen bij het verander- en doorontwikkeltraject van onze organisatie Cocon Wonen in Soest. Beoogd werd verbeteringen te bewerkstelligen bij thema’s als klanttevredenheid en resultaatgerichtheid. Als onderdeel daarvan is ook uitgebreid stilgestaan bij en geoefend op het verbeteren van aanspreekgedrag. Door het trainen en coachen van de medewerkers en het managementteam heeft René een belangrijke bijdrage geleverd aan de beoogde kwaliteitsverbetering bij de bejegening van onze klanten. René weet de theorie en praktijk van veranderprocessen goed met elkaar te verbinden en weet op een aansprekende manier medewerkers uit te dagen om zelf meer verantwoordelijkheid te nemen.”

Jacques Pommer, Clusterhoofd Brandweer Fryslân

“Ruim anderhalf jaar trad René op als afdelingshoofd a.i. binnen Brandweer Fryslân. Heeft dit prima gedaan! De prettige samenwerking laat zich kenmerken door zeer toegankelijk, meedenkend, zorgvuldig, toegewijd en een zekere mate van pragmatiek. Daarnaast geeft hij ruimte en vertrouwen en faciliteert hij persoonlijke groei van anderen. Tenslotte, niet onbelangrijk, is het fijn om met René te sparren en een leuk persoon om mee samen te werken. Onze samenwerking heb ik dan ook zeer gewaardeerd!”

Wim Kleinhuis, Directeur Veiligheidsregio Fryslân

“René heeft als interimmanager gefungeerd bij Brandweer Fryslân. Dat heeft hij op voortreffelijke wijze gedaan. Snel ingewerkt, zeer betrokken, goede resultaten geboekt met zijn afdeling. Ik heb René leren kennen als een echte verbinder die ook weet door te pakken. René beschikt over een zeer breed scala aan leidinggevende skills en daarnaast is het ook gewoon erg leuk werken met hem.”

Otto Paans, Algemeen directeur gemeentelijke uitvoeringsorganisatie Duo+

“Afgelopen anderhalf jaar leiderschap- en teamontwikkeling gedaan o.l.v. René met mijn MT van de afdeling Bedrijfsvoering. Bij iedere wisseling in het team herhaald. Inzicht in elkaars kwaliteiten en handvatten om te midden van wisselende krachtenvelden op MT, directie en bestuurlijk niveau de afdeling toch gestaag te kunnen ontwikkelen. De ontspannen wijze waarop René op zowel persoonlijk- als teamniveau tot de kern komt – en soms net even verder – en tot ons weet door te dringen, is van onschatbare waarde voor ons team.”

Marinus van de Velde, Afdelingshoofd Brandweer Fryslân

“Ik heb René leren kennen als trainer in het traject van zelforganisatie binnen Brandweer Fryslân. Hij weet te prikkelen en boekt resultaat. Later was René a.i. afdelingshoofd. Zodoende ken ik hem ook als interimmanager. Een goede, scherpe sparringpartner die er niet voor terugdeinst dingen bespreekbaar te maken!”

Dennis van Harten, Clusterhoofd Brandweer Fryslân

“René is bijna 2 jaar interim afdelingshoofd geweest bij Brandweer Fryslân en in die hoedanigheid mijn leidinggevende. René doet dit op een menselijke manier, met een luisterend oor voor “zijn“ team. Hij is bereikbaar en benaderbaar en laat veel ruimte voor zelforganisatie in vertrouwen. Een leidinggevende met veel ervaring die niet boven maar tussen zijn mensen staat.”

Dennis van Harten, Clusterhoofd Brandweer Fryslân

“René is bijna 2 jaar interim afdelingshoofd geweest bij Brandweer Fryslân en in die hoedanigheid mijn leidinggevende. René doet dit op een menselijke manier, met een luisterend oor voor “zijn“ team. Hij is bereikbaar en benaderbaar en laat veel ruimte voor zelforganisatie in vertrouwen. Een leidinggevende met veel ervaring die niet boven maar tussen zijn mensen staat.”

Jelle Zeijl, Clusterhoofd Brandweer Fryslân

“René is geen typische ‘interimmer’. Niet op afstand of op de winkel passen, maar betrokken en gericht op verbeteren. Een open persoon, geïnteresseerd in anderen. In een moeilijke tijd heeft René leidinggeven aan ons team en onze afdeling. Daarbij heeft hij veel van zichzelf gegeven en dat heeft ons verder geholpen. Ik heb de samenwerking met hem als heel positief ervaren.”

Gerrit Spruit, Regionaal Commandant Flevoland

“In mijn periode als regionaal commandant Brandweer Flevoland heeft René alle leidinggevenden van Flevoland aan een meerdaagse leiderschapstraining “onderworpen”. Dit gebeurde in groepen van maximaal 12 personen in een zo divers mogelijke samenstelling. Doel was dat onze leidinggevenden een persoonlijke ontwikkeling zouden doormaken en dat ze een gemeenschappelijke leiderschapsstijl konden vinden en ontwikkelen. Daarin is René glansrijk geslaagd. Als echt mensen mens benaderde hij onze mensen individueel en als groep en werden zij geconfronteerd met hun eigen gedrag en het groepsgedrag. In overleg met René is de keuze gemaakt om dit in een wat andere setting te doen en we hebben gekozen voor kasteel De Essenburgh in Hierden. Ook die randvoorwaarde heeft meegewerkt aan het resultaat. Kortom wij waren en zijn zeer tevreden over de invulling en aanpak van het programma en wat het onze organisatie heeft gebracht.”

John van der Zwan, Directeur Veiligheidsregio en regionaal commandant Gooi en Vechtstreek

“Ik heb jarenlang met René samengewerkt, is als regionaalcommandant de beste leidinggevende geweest die ik ooit gehad heb. René stuurt op hoofdlijn, en zet mensen in hun kracht. Daarnaast een heel fijn mens.”

Michel Thijssen, Manager Brandweerzorg, Veiligheidsregio IJsselland

“René heeft de teamleiders Brandweerzorg van IJsselland op een prima wijze begeleid in hun leiderschapsontwikkeling. René koppelt zijn brede ervaringen binnen de brandweerorganisatie aan een heldere algemene kijk op leiderschap. Hij schakelt hierdoor heel gemakkelijk tussen de wereld en taal van de teamleiders en algemene leiderschapsprincipes. Dit wekt vertrouwen en maakt de trainingen goed toepasbaar in de dagelijkse praktijk. René luistert goed en weet zich te verplaatsen achter de inhoudelijke praktijk van de teamleiders, waardoor hun eigen rol centraal komt te staan en hierdoor de effectiviteit verbeterd. René heeft zowel aandacht voor de individueel leidinggevende als het collectief leiderschap. Voor mij als eindverantwoordelijke voor de Brandweerzorg vormde René een prima klankbord voor mijn kijk op de leidinggevenden en hoe wij gezamenlijk vorm en inhoud aan ons werk kunnen geven. Door de jaren heen voelt René vertrouwd, zodat ik ook voor korte interventies makkelijk op hem kan terugvallen.”

Jeroen van Opstal MCM, Programmamanager Leiderschap & Lerend Vermogen Brandweer Flevoland

“Leidinggeven en leren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is mij daarom een oprecht genoegen om de coachings- en trainingsvaardigheden van René Moraal (MORAAL DARE2DO) bij u aan te bevelen. In de afgelopen twee jaar hebben al onze operationele, tactische en strategische leidinggevenden René Moraal in verschillende leiderschapsprogramma’s (LTV) ontmoet. In onze programma’s heeft René zijn talent waargemaakt. Ik was overigens al lang onder de indruk van zijn ijver, integriteit en arbeidsethos. René is uitstekend in staat geweest om succesvol meerdere coachingsdoelen te realiseren en het vertrouwen van groepen met verschillende culturele achtergronden en opleidingsniveaus voor zich te winnen. Ik ben ervan overtuigd dat zijn creativiteit en kennis van (persoonlijk) leiderschap ons de nodige inzichten gaf en een definitief keerpunt in onze organisatieverandering teweeg heeft gebracht. Het LTV-programma helpt ons met het invullen van persoonlijke leiderschapsvaardigheden op thema’s als … vertrouwen, teambuilding, conflictbeheersing, communicatie, besluitvorming, intervisie en meer. Alle sessies brachten ons een meervoudige kijk en inzicht in de “werkelijke” omgeving van onze organisatie.”

Miriam Oosterwijk, Gemeentesecretaris Tiel.

“Ik heb René ingehuurd om onderzoek te doen na signalen van onrust op de werkvloer binnen een organisatieonderdeel. Hij heeft dit prima gedaan. René is een gewetensvolle manager/adviseur die goed luistert naar – en contact onderhoudt met – de opdrachtgever. Hij gaat bovendien met respect om met de verschillende actoren en belangen. Zijn uiteindelijke rapport was kwalitatief goed en werd op de afgesproken tijd opgeleverd. Vervolgens heeft Rene dit perfect gepresenteerd aan de betrokken medewerkers. Dit kwam hem zelfs op complimenten te staan van de betrokken medewerkers, terwijl het nieuws voor hen niet altijd makkelijk was. Last but not least is René een plezierige man om mee samen te werken: rustig, integer en met kennis van zaken. Als de situatie zich voordoet, zou ik hem weer inhuren.”

Rob

‘Beste René. Vorig jaar heb ik deelgenomen aan de training Scheppend Leiderschap. Tijdens deze training heb je mij aangegeven dat in jouw optiek een innerlijk kind weekend een goede hulp voor mij zou zijn. Bij deze wil ik jou, vanuit mijn tenen, bedanken voor wat je toen voor mij gedaan hebt. Afgelopen weekend ben ik geweest en ik ben zo blij dat ik gegaan ben. Ik heb zoveel ballast van mij af kunnen werpen en een andere kant van mij herontdekt. Een kant van mij die niet wil blijven hangen in negativiteit maar die wil geven aan anderen en zorgen voor anderen. En ik moet zeggen, het voelt zo verschrikkelijk goed. De omgeving zal er wel aan moeten wennen, en thuis weten ze niet goed wat hun overkomt, maar ik ga echt een nieuwe weg in. Ik heb afgelopen weekend ontdekt dat ik mag zijn zoals ik ben, dat het goed is, en dat er eigenlijk in elk mens een waardevol persoon zit die het waard is ontdekt te worden. Nogmaals van harte bedankt, ik wilde je dit resultaat toch even teruggeven!’

Ervaringen ont-moetingsreis Groenland

Ontwikkelgerichte trainingen die leiden tot duurzame groei van persoon en organisatie, dat is waar we voor staan. Dit effect laat zich vaak het beste vangen in de reacties achteraf. Hieronder een paar voorbeelden:

‘Ik had dit voor geen goud willen missen qua persoonlijke ontwikkeling en het ervaren van een uniek land. Veel van wat ik over mezelf geleerd en ervaren heb, zal bij mij blijven en hoop ik verder te gebruiken. De beelden en de energie van dat prachtige land, en wat mij betreft vooral ook die ‘oorverdovende’ stilte en heel bijzondere geur, zijn om nooit meer te vergeten. Als het half kan, zou ik graag nog een keer mee gaan!
Jan

‘Het gevoel van een fantastische reis blijft. De thema’s die eruit zijn gekomen zijn helderder geworden en zijn winst. Het was emotioneel best zwaar.’
Robert

‘Helemaal top, zowel qua landschap, programma, als de sfeer onderling. Had graag nog meer walvissen gespot, maar verder top!
Annemiek

‘Boven verwachting mooi. Het gebeurt niet iedere dag dat je spiritueel ontwaakt in Groenland en met meer naar huis toegaat dan je ooit hebt kunnen dromen! En die beesten… wauw!’
Roald

‘Ik ben in 2016 mee geweest met de Groenlandreis. Een aaneenschakeling van hoogtepunten. Zowel in mijn persoonlijk ontwikkeltraject als de overweldigende natuur. Ik kan deze reis van harte aanbevelen!’
Jan Pluim