Teamontwikkeling

‘De ‘powertool’ van een leider is zijn team.’ Teams zijn van cruciaal belang voor hun organisaties omdat ze strategische organisatiedoelstellingen omzetten in concrete resultaten. Binnen teams werken mensen samen die van elkaar afhankelijk zijn om de vastgestelde resultaten te realiseren. Teams opereren effectief wanneer er gerichte aandacht is voor hun inrichting en ontwikkeling. Met andere woorden, wanneer teamontwikkeling een bewust leerproces is waarop gestuurd wordt.

  • LEADERSHIP DEVELOPMENT
  • INTERIM LEADERSHIP
  • EXECUTIVE COACHING
  • CHANGE LEADERSHIP

Succesfactoren team

Het bij elkaar zetten van mensen leidt niet automatisch tot een goede samenwerking; daar is meer voor nodig. Wat zijn de vijf succesfactoren van een team, waarin je moet investeren? Een team heeft een heldere visie en doel (1) nodig. Dat geeft richting en biedt een gemeenschappelijk kader waarbinnen het team de taken uitvoert en resultaten behaalt. De inrichting (2) van rollen, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn helder en eenduidig binnen het team vastgelegd. Het team werkt samen met de omgeving (3) en houdt rekening met de eisen en hun belangen. De teamleden kennen en maken gebruik van elkaars persoonlijke en professionele kwaliteiten en talenten (4) zodat deze ten volle worden benut voor het behalen van de teamdoelen. Het team heeft aandacht voor de teamdynamiek (5); er heerst een sfeer van veiligheid waarin feedback geven en ontvangen vanzelfsprekend is. Teamleden moeten gemeenschappelijk verantwoordelijkheid willen nemen. Daarnaast zijn open communicatie, respect voor elkaar en de wil om zichzelf continue te willen verbeteren en ontwikkelen drie andere belangrijke elementen. Als deze factoren aanwezig zijn dan kan een team succesvol zijn.

Ontwikkelfase team

Binnen teams ontstaan allerlei gewoonten en gebruiken, normen en waarden die cruciaal zijn voor de productiviteit van het team en daarmee het succes van de gehele organisatie. Daarom is het soms belangrijk om op teamniveau in te grijpen. Goed lopende teams verder te helpen en slecht lopende teams te verbeteren. In de praktijk heeft het team tijd nodig om te groeien en doorloopt het een aantal ontwikkelfasen. Elk team is uniek en bevindt zich in een andere ontwikkelfase. Beginnende teams hebben daarom hele andere aandachtspunten dan teams die al een tijd met elkaar samenwerken.

Aanpak

MORAAL DARE2DO levert bij de ontwikkeling van uw team steeds maatwerk. Naar aanleiding van een diagnose op de 5 succesfactoren van het team en de ontwikkelfase waarin het team zich bevindt, wordt het ontwikkeltraject vormgegeven en met de opdrachtgever afgestemd.

‘Leider let op! Het team kan zich niet verder ontwikkelen dan jouw eigen ontwikkeling als leider.’

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op! We vertellen je graag meer.