Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Golden Circle

‘Bijzonder en opmerkelijk toch, dat de waarom-vraag weinig meer wordt gesteld. Dat staat in schril contrast met kinderen van ruim 3 jaar oud. Dat is de ‘waarom-leeftijd’ en de meeste van ons met kinderen herkennen deze periode nog heel goed. Papa, waarom is de lucht blauw……..?, mama, waarom is het gras groen……..?, papa, waarom moet jij werken……..?, het ging maar door! Ik kan me herinneren dat ik op een gegeven moment door al mijn antwoorden heen was en snel op een ander onderwerp over ging. Wil Wouter een koekje……?’

 

Als volwassenen houden we ons voornamelijk bezig met de hoe-vraag. Blijkbaar omdat waar we mee bezig zijn zo vanzelfsprekend is. Wat we doen staat blijkbaar ook niet echt meer ter discussie, laat staan waarom we het doen. En dat is meestal ook de volgorde waarin we handelen. We kijken eerst naar het ‘hoe’, dan naar het ‘wat’ en dan pas naar het ‘waarom’. Zo doen en presenteren de meeste organisaties zich ook, eerst ‘hoe’, dan ‘wat’ en dan pas ‘waarom’. Uit onderzoek blijkt echter dat juist de best presterende organisaties deze volgorde omgekeerd hanteren. Eerst ‘waarom doe ik wat ik doe’, dan ‘wat heb ik nodig om dat te bereiken’ en dan pas ‘hoe doe ik dat dan’. Kijk eens naar het prachtige filmpje van Simon Sinek over de Golden Circle, dat hierover gaat.

 


En wij zouden ook vaker in die volgorde moeten denken. ‘Waarom doe ik wat ik doe?’, ‘Wat vind ik echt belangrijk in het leven en doe ik daarvoor op dit moment de juiste dingen?’ en dan ‘Hoe zorg ik ervoor dat ik die dingen doe, die ik echt belangrijk vind?’ Zoek eens een rustig plekje op en probeer deze vragen eens voor jezelf te beantwoorden. Het levert vaak mooie inzichten op! En ook reacties als, dat zou ik vaker moeten doen!’

 

Succes met de beantwoording!